torsdag 17. september 2009

Namnedag

Min favoritteikneserie då er var lita jente var Dennis og eg likte den så godt at eg òg gjerne ville heite Dennis. Då eg av ein eller annan grunn ikkje klarte a uttala 'e' i akkurat dette ordet, vart Dennis til Dunnis, og når nokon spurde meg kva eg heitte, svara eg Dunnis. Ein annan grunn til at eg valgte Dunnis framfor mitt eige namn, kan ha vore at Dunnis var lettare å uttale og at det reint fonetisk hadde likheitstrekk med siste halvdel av mitt egentlege namn. Eg trur nok ikkje eg var så veldig oppteken av betydinga av desse to namna, og dermed valgte det eine framfor det andre, så her må me nok støtte oss til den fyrste forklaringa. Betydninga av namn er noko eg vart meir interessert i då eg vart litt eldre. 

Egentleg heiter eg Hildegunn. 

I "Navneboka" til Damm & Sønn av Birger Sivertsen står det fyljande om Hildegunn og Dennis:

Hildegunn
Nordisk eller tysk, fra norrønt
Hildigunnir. Sammensatt av Hild-, som 
betyr 'strid, kamp' og -gunn, som betyr
'strid. *17.9.

Dennis
Engelsk form av greske Dionysios, som
kan oversettes med 'viet til Dionysios'
(kjent navn i gresk mytologi). Fins også
i formene Denis og Denny. *9.10.
(dinesmesse)


Eg kunne no sitje her og analysere opp og ned i mente og leite etter likheitstrekk mellom desse to namna... betydningsmessig, ortografisk, fonetisk og fonemisk...og kva det no enn heiter, men då ville dagen gått frå meg. Vel, har allereie googla både Dionysios og dinesmesse, og grev ein djupt kunne ein nok kome fram til at...hmm, det er noko med denne greske Dionysios...og denne franske nasjonalhelgenen Dionysius som kan minne om både 'strid og 'kamp...og så kan eg tenke attende på både rakkarguten Dennis og meg sjølv som barn (og no, foressten) og ja, kanskje me var både stridige, rampete, sta og lyslugga ...men er det nok til å byrje å trekkje trådar..?.Analysere kan eg gjere ein annar dag.Det eg egentleg ville få fram, er at eg har namnedag...altså Hildegunn har namnedag i dag.
Lurar på om eg får kake? Rigtignok har eg akkurat hatt bursdag, men eg veit at det er tradisjon i Sverige med kake på namnedagen, så eg kan jo alltids håpe... 


Gratulerer med namnedagen til alle som heiter Hildegunn!
Og litt til deg og, Dennis (Dunnis) ;)

 
Her skulle eg egentleg legge inn eit bilete av min barndomshelt Dennis og kanskje eit av meg sjølv som fire- femåring, men sidan eg ikkje er nokon kløppar på data, får me nøye oss med eit av DUNNISguten...han kan jo minne litt om både Dennis og DUNNIS til tider.. ;)

4 kommentarer:

Pink Lady sa...

Velkommen til blogglandia!!

Jeg har ikke holdt på så veldig lenge jeg heller, begynte for alvor etter ferien. Men det er fort gjort å bli hekta og få kontakt med andre bloggere:) Veldig kjekt med andre ord.

Gratulerer med vel overstått bursdag og navnedag. Og utrolig søte barn du har:)

Ønsker deg en riktig god helg.

Klem Pink Lady

Duften av erteblomster sa...

Så hyggelig at du har lagt deg til på følgeren min!
Ser vi har lik filmsmak, blir litt "mobbet" innimellom for at jeg har så sær filmsmak så det var gøy å se at du likte de samme som meg :)
Kan jo ikke akkurat gratulere deg med navndag nå siden det er noen dager siden men jeg håper du fikk kake!?

Vibeke

Frøken Paris sa...

Mitt (ordentlige) navn er veldig likt ditt! Men ikke likt nok til at vi har navnedag samme dag da. Min er i januar... Dunnisbabyen ser ut til å være "une très jolie petite princesse"!

ENGLENE sa...

Jeg syns du har fått til dette med blogging ganske så bra jeg!;)
Kjempekoselig blogg.

Ha en deilig regnværsdag!:)